De Zeeuwse kunstenaar Jan Heyse (1882 -1954) maakt hele verfijnde, gedetailleerde portretten en landschappen, prettig om naar te kijken en geliefd bij velen.
Hoogste tijd om een tentoonstelling te wijden aan deze perfectionist.

Mede dankzij een grote bruikleen van de familie Heijse (Jan Heyse heeft zelf de ij in een y veranderd) is er in deze presentatie een breed aanbod van werken en werkschetsen te zien.
Juist die laatsten geven een feilloos inzicht in zijn manier van werken. Kom dichterbij!

EIGEN WEG

Heyse, geboren in Zierikzee, wordt opgeleid aan de Rijksacademie in Amsterdam. Na dit grootstedelijke avontuur lokt Zeeland toch weer en keert hij terug naar zijn geboortegrond.
Hij vestigt zich in Veere, Walcheren.
Gewapend met schetsboek en potlood fietst hij door de omgeving en legt hij vast wat hij ziet. Van historische gebouwen tot dieren en mensen.

Verder staan zijn familieleden regelmatig model.
Neefjes en nichtjes, vrouw en kinderen en ook de huishoudster.
Jong vrouwelijk schoon heeft zijn voorkeur.

Voor vele kunstenaars een voor de hand liggend onderwerp, maar het zegt ook iets over zijn hang naar perfectie en liefde voor strakke lijnen.
Daarbij valt hij niet onder een bepaalde kunststroming, hij kiest zijn eigen weg en probeert de meest uiteenlopende technieken die hij allemaal feilloos beheerst.
Door decoratieve elementen toe te voegen, vaak in de vorm van door hem zelf uitgekozen stoffen, creëert hij zijn eigen composities.
Dezelfde thema’s voert hij iedere keer net een beetje anders uit, nog verfijnder en beter uitgewerkt.

WALCHEREN THE PLACE TO BE

Best bijzonder dat Heyse niet voor het bruisende stadsleven heeft gekozen maar voor zijn geboorteprovincie.
Daar was hij in die tijd bepaald niet alleen in.

Vanaf het eind van de 19e eeuw is vooral de kust van Walcheren steeds meer in trek onder de elite, zowel uit Nederland als van buiten de grenzen.
Ook onder kunstenaars, waaronder Jan Toorop, krijgt Walcheren aantrekkingskracht.
Legendarisch waren de jaarlijkse verkoopexposities in tentoonstellingsgebouw bij het Badpaviljoen in Domburg waar alle op Walcheren werkende kunstenaars inclusief Jan Heyse vertegenwoordigd zijn.