Smit en Smit Oesterkwekerij opening door Jo-Annes de Bat en Sybe Smit

Smit en Smit Oesterkwekerij

Smit en Smit Oesterkwekerij

Opening Smit en Smit Oesterkwekerij.

Met de feestelijke opening van Smit en Smit Oesterkwekerij door gedeputeerde Jo-Annes de Bat is de eerste oesterkwekerij op het land een feit.
Een bijzondere gebeurtenis met name nu de oesterbranche getroffen wordt door de aanval van de Japanse boorslak, een grote bedreiging voor de gehele branche.
In een loods worden de oesters onder de meest ideale omstandigheden in plastic bakken tot een volwaardig product gekweekt.
Belangrijk is dat deze omstandigheden dusdanig geoptimaliseerd zijn dat virussen en ziekten buiten de deur gehouden kunnen worden.

Uitstekende oesters

Water aangevoerd uit de Oosterschelde wordt in grote bassins gehouden waar fytoplankton wordt gekweekt. Dit is de natuurlijke voeding voor de oesters.
Vanuit de bassins wordt het Oosterschelde water vervolgens naar de kweekbakken in de loods gevoerd, waar de oesters op deze manier continue van vers, voedzaam water worden voorzien.
Het resultaat is een oester die uitstekend van smaak is. De textuur is perfect en de oester heeft de goede kleur. De goede kwaliteit van deze oesters wordt o.a. bepaald door het zeer hoge vet- en vleespercentage.

Receptie

De receptie was de afsluiting van een periode van ontwikkelen, testen, experimenteren, en vooral volhouden. Op de druk bezochte openingsbijeenkomst konden de genodigden proeven wat het resultaat is.
Edwin Vinke van De Kromme Watergang bereidde voor de aanwezigen voortreffelijke oester-amuses, die samen met de geserveerde Brut de Zélande van Wijnhoeve De Kleine Schorre gretig aftrek vonden.
De algehele catering tijdens dit bijzondere event is verzorgd door Taste Culinair uit Yerseke.

Blue Valley

De binnendijkse kwekerij van Smit en Smit te Kats op Noord-Beveland is voor de kweek niet gebonden aan seizoenen en de omstandigheden om te kweken zijn volledig geoptimaliseerd.
Het is een onderdeel van de Blue Valley, een door de provincie Zeeland ondersteund project om de innovatie in de aquacultuur te bevorderen.

Het is de bedoeling dat in het voorjaar van 2016 een toeristisch bezoekerscentrum wordt gerealiseerd. Hier zal voorlichting gegeven worden en er komt ook een proeverij.

Locatie: Smit en Smit - Kats

Catering: Taste Culinair - Yerseke

Licht en Geluid: Post Audio Company - Goes

Fotografie: Foto Jan H. Bos - Goes

 

Tags: No tags

Comments are closed.