opening oesterseizoen 2016 viskotter eerste sleep platte Zeeuwse oesters

Opening Oesterseizoen 2016 op het Grevelingenmeer

Opening Oesterseizoen

Opening oesterseizoen nu officieel.
Samen met tientallen genodigden is het oesterseizoen voor Nederland en België officieel geopend. Vanaf heden worden creuses en platte oesters weer gevist.
De officiële opening gebeurde door het overhandigen van de oesters uit de eerste ‘sleep’ van de YE39.
Wethouder Izak Vogelaar van Reimerswaal, burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland en wethouder Arend-Jan van der Vlugt van Goeree-Overflakkee namen de oesters in ontvangst.
Deze overhandiging was op de Grevelingen. De eerste oesters die gesleept werden, waren platte oesters.
Voorzitter Cees van Liere van de Nederlandse Oestervereniging: “Het is altijd een feestelijke gebeurtenis om het seizoen te openen. De platte oester uit de Grevelingen is nog altijd een van de beste oesters die er zijn. Voedzaam, verfijnd van smaak, maar bovenal bijzonder lekker.”

Oestervisserij

De oestervisserij vindt plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er zijn ongeveer 30 bedrijven bij deze visserij betrokken die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen.
De platte en Zeeuwse oesters (of creuses) worden gevist met behulp van een 'kor'. Dit is een speciaal net dat de oesters van de bodem afschept.
De leden van de Nederlandse Oestervereniging kweken jaarlijks ongeveer 700.000 stuks platte oesters en ongeveer 35 miljoen Zeeuwse oesters.
De oesters worden voornamelijk verkocht op de Belgische, Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse markt.
De oestervisserij heeft al enige jaren het MSC (Marine Stewardship Council) certificaat voor duurzame visserij.
Platte en Zeeuwse oesters, geoogst door deze visserijen mogen het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen. Een verzekering voor consumenten dat de duurzaam gevangen oester afkomstig is van een gecertificeerde bron.

Oesterwijn

De officiële oesterwijn voor het seizoen 2016 - 2017 wordt geleverd door World of Drinks.
Il Gambero 2015 van het huis Bolla. Een Soave, afkomstig uit het gebied ten oosten van Verona in Italië.

Gilde van de Vergulde Oester

In de loop der jaren zijn mensen met bijzondere verdiensten voor de oester opgenomen in het Gilde van de Vergulde Oester.
Na de tocht over de Grevelingen ten behoeve van de opening van het Oesterseizoen werden dit jaar drie nieuwe leden geïntroniseerd in het Gilde.
Voorzitter van de Haven in Antwerpen Marc van Peel opende als eerste een oester.
Televisieprominent van onder andere de Smaakpolitie Rob Geus en acteur Jeremy Sno, bekend van GTST en zijn hoofdrol in musical The Lion King volgden zijn voorbeeld.
Deze ere gasten proefden samen met de gemeentebestuurders aan boord van de Denick de eerste oesters van het seizoen.

Veiling

Tijdens de opening oesterseizoen 2016 is het eerste mandje platte oesters geveild ten bate van de Stichting “Vrienden van Siem”. De bijdrage gaat naar het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie.
De veiling werd op ludieke wijze geleid door veilingmeester Dominique Dequelle. Onder toeziend oog van notaris Robert Zonnevylle deden de aanwezigen hun biedingen.
In totaal is € 6.850,- opgehaald, een fantastisch mooi resultaat.
Uiteindelijk was het Jaap van Stee van Piet van Oost BV die het laatste bod deed. Hiermee kwam hij in het bezit van het eerste mandje platte oesters van 2016.

Culinaire gemeenten

Dit jaar werd de opening van het Oesterseizoen gesteund door de gemeente Reimerswaal.
Omdat het hart van de oestervisserij in het aldaar gelegen Yerseke ligt, mag Reimerswaal zich de oestergemeente van Nederland noemen.
De gemeente Schouwen-Duiveland en de gemeente Goeree-Overflakkee delen samen het Grevelingenmeer kweekgebied van de heerlijke platte oester.
Beide gemeenten willen met deelname aan de oesteropening het specifieke streekgebonden culinaire aanbod op de kaart zetten.

Bijdragen

De organisatie werd verder mogelijk gemaakt met bijdragen van de provincie Zeeland, WEA & Joost Accountants, MSC (Marine Stewardship Council), Auto Poppe en World of Drinks.

Tags: No tags

Comments are closed.