Opening Kreeftenseizoen 2017 kreeftenkoningin eerste kreeft foto Jan H Bos

Opening Kreeftenseizoen 2017

Officiële opening Kreeftenseizoen 2017

Op 30 maart is het kreeftenseizoen 2017 geopend. Traditioneel op de laatste donderdag van de maand maart.
Na aankomst van de mysteryguest per helicopter, bij de Premierlounge van Krijn Verwijs in Zierikzee, sprak Luit Ezinga als voorzitter van de Stichting Promotie Ooserscheldekreeft de gasten toe.
Hij stelde de aanwezigen de mysteryguest voor, Olivia de Bree, die onder begeleiding van een doedelzakspeler de Premierlounge had betreden.
Nadat commissaris van de Koning, Han Polman, de kreeftenkoningin had geïntroniseerd, ontving zij haar titel.

Na de officiële handelingen zijn de aanwezigen ingescheept op de 15 schepen die klaar lagen aan de kade om de Oosterschelde op te varen.
Onder grote belangstelling van de enthousiaste genodigden en de internationale pers werd de eerste kreeft uit de Oosterschelde opgevist.
Mw. Ingeborg van Tilborg, Attaché for Fisheries and Agriculture, Dhr. Axel Buyse, Vlaamse Vertegenwoordiging / Belgische Ambassade, Dhr. Frans Bijvoet, Nederlandse Consul-generaal te Antwerpen & Dhr. Han Polman, commissaris van de Koning van Zeeland gingen op volle zee aan boord van de MS 3 om de eerste korven uit de Oosterschelde op te halen.

Na een rondvaart werd koers gezet naar Zierikzee waar aan boord van de Frisia een kreeftenlunch met de nieuwe kreeftenwijn 2017 is geserveerd voor de opvarenden.
De lunch is bereid door chef-kok Jaco Bakker en zijn team van restaurant "De Korenbeurs op Landgoed Rijckholt" uit Geersdijk.

Kreeftenwijn.

Bij het kreeftenmenu van de restaurateurs van de Kring van de Oosterscheldekreeft wordt dit jaar een vermentino uit Sardinië aangeboden.
Na een zorgvuldige selectie is gekozen voor een Vermentino di Sardena van de wijnboer Contini. Een frisse droge witte wijn met een licht vette afdronk.

Veiling 1e kreeft

De veiling van de eerste kreeft werd bij de vismijn te Colijnsplaat verricht door Sjaak Troost, directeur van de Dirk Kuyt Foundation.
De firma Adri & Zoon won de veiling met het laatste bod, hetgeen een opbrengst betekent van maar liefst € 41.000,-. Een absoluut recordbedrag.
Het is een mooie bijdrage vanuit Zeeland voor de Dirk Kuyt Foundation, die zich inzet voor het organiseren van sportevenementen voor mensen met een beperking.

Kreeftenseizoen

Het Oosterscheldekreeftenseizoen loopt ieder jaar vanaf de officiële opening op de laatste donderdag van maart tot en met 15 juli. Na het seizoen is de Oosterscheldekreeft nog maar beperkt verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt. 

De bij De Stichting Promotie Ooserscheldekreeft aangesloten restaurants serveren tijdens het kreeftenseizoen een speciaal kreeftenmenu met de bijbehorende kreeftenwijn 2017.
De aangesloten restaurants zijn:

Strandrestaurant Our Seaside
Hostellerie Schuddebeurs
Brasserie Maritime
Brasserie Sailor's Inn
Da Maurizio
Restaurant Oesterbeurs
Restaurant het Binnenhof
Restaurant de Korenbeurs op landgoed Rijckholt
Auberge de Campveerse Toren
Bistro de Kluiver
Auberge des Moules
Restaurant 't Vlasbloemeken

  • Opening Kreeftenseizoen 2017 landing helikopter
Tags: No tags

Comments are closed.